Basisoptie

Latijn

Ben je geboeid door de cultuur van de Romeinen en de onze? Heb je interesse in talen en wil je je graag verdiepen in structuren en teksten? Heb je na het eerste jaar de smaak te pakken? Dan kan je verder gaan met Latijn in het tweede jaar. Je wordt steeds beter in het lezen van teksten omdat je inzicht stelselmatig uitgebreid wordt. Hierdoor kan je teksten met meer inhoud lezen. Latijn is een erg mooi vak voor wie verder wil kijken, maar het is geen gemakkelijk vak. Indien je het onder de knie krijgt doe je veel kennis en vaardigheden op. Het is een veelzijdig vak waardoor je een unieke basis hebt voor alle verdere studies.  

Vakken: 
Latijn 5 uur
Wetenschappen: 1 uur

Maatschappij en welzijn

Hoe sta jij tegenover een gezonde levensstijl? Welke rol speel jij in een relatie naar anderen en in de samenleving? Dit zoek je uit binnen het pakket M&W. Via onderzoekend leren zullen we ons verdiepen in lifestyle, voeding en lichaamszorg. Ook is er aandacht voor duurzaamheid, cultuur en actualiteit. Met een kritisch oog bekijk je de verschillende levenstijlen, de diversiteit in de wereld, de opkomende hypes, ... Verder wordt er geoefend aan sociale en communicatieve vaardigheden die je nodig hebt in verschillende situaties. Samenwerken met anderen en werken voor anderen is voor jou dan ook geen probleem. Via toepassingsgerichte opdrachten, die we uitvoeren met stappenplannen, zullen we de thema's verder uitwerken.

Vakken: 
Maatschappij en welzijn: 5 uur

Economie: 1 uur

Moderne talen en wetenschappen

Vind je communiceren in vreemde talen leuk? Wil je aan de hand van proeven jouw contact met wetenschappen uitdiepen en ben je geboeid door de vragen zoals: "Hoe kan dit?" of " Waarom is dat zo?" Dan is deze richting iets voor jou. Je verruimt je kennis in 2 domeinen: Moderne talen: We besteden tijdens 2 lesuren per week extra aandacht aan lezen, luisteren, spreken en schrijven om jouw creatieve communicatievaardigheden te versterken. Aan de hand van teksten en creatieve opdrachten willen we ook de culturele aspecten en de esthetische waarde van de talen verder uitdiepen. Wetenschappen: We besteden tijdens 3 lesuren per week aandacht aan het onderzoekend leren en aan verbanden leggen tussen een aantal dagelijkse verschijnselen en de wetenschappelijke achtergrond ervan. Jouw creativiteiten en kritische blik worden op scherp gezet.

Vakken: 
Wetenschappen: 3 uur

Engels totaal: 1 uur

Nederlands totaal: 1 uur
Economie: 1 uur

Sport en wetenschappen

Heb je interesse in sport en wetenschappen en ben je sociaal ingesteld? Wil je ook graag weten hoe je sportprestaties kan verbeteren door andere technieken en andere voedingsmethodes? Dan is deze richting geknipt voor jou. Je verruimt je kennis in twee domeinen.

Sport: We besteden tijdens 3 lesuren per week aandacht aan een brede waaier van sporten. De volgende domeinen kunnen aan bod komen: atletiek, gymnastiek, ritmische vorming en dans, contact en verdediging, doelspelen (voetbal, handbal,...), terugslagspelen (volleybal, badminton,...) en zwemmen. Binnen al deze domeinen worden jouw competenties aangesproken en word je uitgedaagd om jouw grenzen te verleggen. Wetenschappen: Tijdens 2 lestijden per week besteden we aandacht aan een gezonde levenstijl (bewegen, maar ook gezonde voeding) en tonen we aan de hand van experimenten aan welke invloed voeding kan hebben op sportprestaties. Verder tonen we aan welke invloed de verschillende functies van het menselijke lichaam hebben op het type sporter. 

Vakken: 
Sport: 3 uur
Natuurwetenschappen: 2 uur
Economie: 1 uur

STEM

Je planten automatisch water geven als de vochtigheidsgraad te laag wordt? Een voertuig ontwerpen dat aangedreven wordt door een alternatieve energiebron? Of maak je liever zelf een display en klinkt het geluid van een robotstem jou als muziek in de oren? Dan zit je hier op je plaats! Binnen deze basisoptie leer je ontdekken, ontwerpen, uitvoeren en testen. De machines, de programmatie en de gebruikte materialen zijn niet beperkt tot de basis. Jij kiest voor "the next level". Programmeren, lasersnijden, 3D-tekenen en printen, het is slechts een greep uit de technieken die worden toegepast bij de verschillende projecten. Je ontdekt zowel individueel als in teamverband de grenzen van het mogelijke. We grijpen hiervoor regelmatig terug naar de technische, wetenschappelijke en wiskundige kennis die nodig is om onze ideeën tot een werkende oplossing te brengen. 

Vakken: 
STEM: 5 uur

Robotica: 1 uur